Operationele veerkracht – Omgaan met verraderlijke problemen en onzekerheid FAUC ©

Colleges

Uur

Duidelijke benadering

Oplossingen

Home » Cursussen » Complexiteit » FAUC© Operationele Veerkracht – met prof. dr. Lex Hoogduin

Operationele veerkracht (RESILIENCE)

Aan het ontwikkelen van veerkracht van operationele processen is grote behoefte, zoals recent bijvoorbeeld de financiële crisis, Brexit, klimaatverandering, de opkomst van cybercriminaliteit, de kinderopvangaffaire en de pandemie veroorzaakt door Covid-19 hebben geïllustreerd.

Veerkracht is van belang in alle sectoren van de samenleving, inclusief de overheid en is relevant voor alle bedrijfsactiviteiten. Veerkracht is door de grote nadruk op efficiëntie van processen de laatste decennia ondergesneeuwd geraakt. De kosten van het verwaarlozen van veerkracht kunnen groot zijn en ook de continuïteit van activiteiten en bedrijfsprocessen in gevaar brengen. Een grotere nadruk op veerkracht is op veel plaatsen verstandig.

Effectief omgaan met onzekerheid is in belangrijke mate het effectief omgaan met het gegeven dat er altijd (potentiële) verrassingen zijn. Veerkracht heeft een preventieve en een reactieve dimensie. De eerste dimensie noemen we ook wel ‘veiligheid’ (security): het vermogen om schade aan bedrijfsactiviteiten zo veel mogelijk te voorkomen, beperken of verzekeren. De tweede dimensie ‘robuustheid’ (robustness) is gedefinieerd als: het vermogen om verstoringen van de bedrijfsactiviteiten op te vangen, ervan te herstellen en leren.

Deze cursus gaat in op de theorie achter het raamwerk, legt het raamwerk uit en biedt veel ruimte voor vragen en interactie. Ook wordt een “case” behandeld. Ter voorbereiding van de colleges moeten studenten een beperkte hoeveelheid literatuur lezen/video’s bekijken. Dit betreft allemaal publiek toegankelijk materiaal waarvoor dus geen kosten behoeven te worden gemaakt.

Wie?

Lex Hoogduin heeft ervaring in de academische wereld, de financiële sector, gezondheidszorg en advieswereld. Hij is een zeer ervaren docent.

Wat? Operationele veerkracht

Deze cursus bestaat uit twee workshops van ieder twee uur. Studenten van deze cursus lezen vooraf een beperkte hoeveelheid publiek beschikbare literatuur en/of kijken een beperkte tijd naar publiek toegankelijke video’s. Hiervoor hoeven dus geen kosten te worden gemaakt.

Actief leren

Op basis van het door Lex Hoogduin ontwikkelde FAUC (=Framework for Acting under Uncertainty and Complexity) wordt uitgelegd hoe de veerkracht van bedrijfsactiviteiten kan worden ontwikkeld.

Tijdens de workshops ga je actief aan de slag met de materie. Je discussieert over cases, zet acties uit en gaat op zoek naar praktische toepassingen. Zo heb je direct baat bij dat wat je leert.

 

Waar en wanneer?

Deze leergang en de losse modules kunnen geboekt worden op een locatie verzorgd door Mandeville Business School, maar ook in-company (bij jouw bedrijf).

Wil je deze cursus liever online volgen?

Dat kan, we kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden.

Voor het lesjaar 2021 en 2022 zijn in de volgende maanden nog plekken vrij:

  • September 2021
  • Oktober 2021
  • Februari 2022
  • April 2022

Heb je een andere startdatum in gedachten? Neem gerust contact met ons op, dan kijken wij graag naar de mogelijkheden.

 

Vanaf

€XXXX,- per persoon

Operationele veerkracht

Andere cursussen voor jou