Een eerlijke supply chain is heel goed haalbaar vindt Remco Breuker

Home » Nieuws » Een eerlijke supply chain is heel goed haalbaar vindt Remco Breuker

Eerlijke supply chain

 

Een vijfde van de katoenen kledingstukken wereldwijd is te linken aan Oeigoerse dwangarbeid. Hoe zorg je ervoor dat de supply chain van jouw bedrijf wel eerlijk is? Voor veel bedrijven is het een enorme uitdaging, maar volgens hoogleraar Koreastudies Remco Breuker is het veel minder ingewikkeld dan het lijkt.

Vooralsnog lijken veel bedrijven en overheden het (te) ingewikkeld te vinden om hun toeleverketens goed door te lichten. Dat vertaalt zich in een afwachtende houding voor wet- en regelgeving omtrent producten die oneerlijk geproduceerd zijn. Uiteindelijk leidt dit volgens Breuker ook tot valse concurrentie. “Bedrijven die zich netjes aan de regels houden, kunnen niet concurreren met dwangarbeid.”

 

Toeleverketens zijn goed te doorgronden

 

Zelf deed Breuker onderzoek naar dwangarbeid in Chinese fabrieken. Noord-Koreanen worden daar ingezet voor westerse textielbedrijven. Volgens hem is het voor westerse bedrijven heel goed mogelijk om geen gebruik te maken van grondstoffen die op een oneerlijke manier zijn geproduceerd.

De toeleveringsketens zijn een stuk minder ondoorgrondelijk als ze lijken, vindt Breuker. Het is vooral een kwestie van zakendoen met de juiste producenten die duidelijkheid geven over hun processen en werknemers.

Wil je zelf ook de supply chain van je bedrijf doorlichten? Remco Breuker leert je in één dag hoe je dat doet, waar je op moet letten en hoe je oplossingen vindt.

 

eerlijke supply chain

“Bedrijven die zich netjes aan de regels houden, kunnen niet concurreren met dwangarbeid.”

– Prof. dr. Remco Breuker