It’s the End of the World as We Know It: North Korea in China’s Belt Road Initiative

Dag

Uur

Home » Cursussen » Complexiteit » It’s the End of the World as We Know It: North Korea in China’s Belt Road Initiative

Leer alles over hoe de nieuwe zijderoute een wereldwijde gamechanger is

De Belt and Road Initiative (BRI), ook wel de Nieuwe Zijderoute genoemd, is een immens infrastructureel project dat beoogt China met bijna 70 landen te verbinden, over land en over zee. Dit zal de komende decennia de machtsverhoudingen in de wereld drastisch beïnvloeden.

In dit project gaan twee Leidse faculteiten en één intrafacultair instituut (Geesteswetenschappen, Rechten en het Afrika Studie Centrum) gezamenlijk een cruciale maar vaak onderbelichte dimensie van dit enorme project tegen het licht houden: de inzet van Noord-Koreaanse dwangarbeid voor BRI-projecten.

Noord-Koreaanse arbeiders hebben de afgelopen jaren her en der al aan BRI-projecten meegewerkt, waardoor Noord-Korea stevig verbonden is geraakt met de wereldeconomie. De onderzoeksvraag van dit project is dan ook als volgt: Wat zijn de gevolgen van het incorporeren van Noord-Korea in de BRI?

Aangezien onderzoek naar de BRI gebied en discipline overstijgt hebben we besloten om om de krachten van drie Leidse faculteiten/instituten te combineren in één project. De gevolgen van Noord-Korea’s incorporatie in de BRI zullen aan de hand van drie aparte maar sterk samenhangende casestudies worden geanalyseerd:

1. Kaesong Industrial Complex (KIC) (analyse van hoe Noord-Koreaanse arbeiders in Zuid-Koreaanse fabrieken in deze speciale “export processing zone” werken)

2. China-DPRK samenwerking in zuidelijk Afrika

3. (Trans-)nationale juridische implicaties

In deze Masterclass legt prof. dr. Remco Breuker uit welke consequenties dit heeft voor Nederlandse bedrijven en hoe zij hiermee om kunnen gaan.

Wie?

Remco Breuker is historicus op het gebied van Korea en Noordoost-Azië. Hij is gespecialiseerd in de middeleeuwse geschiedenis van Korea en Noordoost-Azië en in hedendaagse Noord-Koreaanse aangelegenheden. Hij is vaak in de media om actualiteit rond Noord-Korea te duiden en adviseert de overheid over de toestand in Korea. Daarnaast is hij al jaren een meer dan graag geziene expert-docent bij de Mandeville Academy voor exceptioneel hoogbegaafde jongvolwassenen.

Wat?

In deze masterclass verbindt Breuker de academische wereld met het bedrijfsleven. Wat zijn de consequenties van het veel omvattende Belt Road Initiative en hoe denken organisaties hiermee om te gaan?

Waar en wanneer?

Deze Masterclass is op aanvraag beschikbaar en wordt afgestemd op de vraag van jouw organisatie.

Deze Masterclass is maatwerk – en vindt alleen plaats op aanvraag.

v.a. € 500,- p.p.

China's Belt Road Initiative

Andere cursussen voor jou